Alimente functionale si nutraceutice

February 18, 2011 :: Biochimia Nutritiei 

Ca un cadru general de enuntare al termenilor de alimente functionale si nutraceutice vom folosi urmatoarele definitii:
-Un aliment functional este cel care asigura, spre exemplu, anumite principii nutritive esentiale organismului(vitamine, glucide, lipide sau proteine) care s-au evidentiat ca avand efecte fiziologice benefice asupra unor maladii cronice.
-Un aliment nutraceutic reprezinta azi un produs izolat sau purificat din alimente sau alte resurse, utilizat intr-o forma farmaceutica, dupa regulile de producere si control farmaceutic, nefiind asociat cu alimentele.
Inrepatrunderea celor doi termeni se produce atunci cand in alimentatie sunt folosite resurse vegetale(sucul de citrice, fortificat cu vitamine sau alte enzime) sau animale(oul de gaina, cu modificari in sensul cresterii continutului de luteina sau acizi grasipolinesaturati – omega3).
Principalele alimente functionale care contin nutraceutice active fiziologic dupa consum sunt clasificate in urmatoarele categorii: