Apa

November 27, 2008 :: Biochimia Nutritiei 

Corpul omenesc este alcatuit din 2/3 apa (80%), care este de altfel cel mai important nutriment. Organismul pierde aproximativ 1,5 litri de apa in fiecare zi prin:

tegumente – in urma procesului de transpiratie,
plamani – prin procesul de respiratie,
stomac – procesul de digestie,
rinichi – sub forma de urina, eliminand astfel substantele toxice din organism.

De asemenea, aproximativ 300 ml de apa se consuma zilnic pentru ,,arderea” glucozei pentru a produce energie.

lata de ce ratia minima de apa de baut nu trebuie sa fie mai mica de 1,5 litri de apa zilnic. Portia ideala este de doi litri de apa plata zilnic. Acest lucru se poate realiza consumand opt pahare de apa pe zi, inclusiv bauturi fierbinti (infuzii din plante medicinale).

Fructele si legumele contin aproximativ 90% apa intr-o forma foarte usor de absorbit in organism, furnizand in acelasi timp organismului un procent mare din vitaminele si mineralele lor. Patru bucati de fructe si patru portii de legume, intr-o cantitate de aproximativ 1,1 kg, pot furniza un litru de apa, ramanand doar inca un litru de apa care mai este necesar sa fie consumat sub forma de apa simpla, sucuri diluate din fructe sau legume, si ceaiuri din plante sau legume.

Alcoolul se comporta ca un diuretic si produce pierderi considerabile de vitamine si minerale, deci nu poate fi luat in considerare in aceasta privinta a hidratarii organismului.

Beti sase sau opt pahare de apa sau sucuri naturale, ceaiuri de fructe sau plante medicinale in fiecare zi.

Micsorati consumul de alcool, cafea si ceai, consumand cat mai multa apa plata.