Bucataria americana

Bucataria multinationala

Bucataria americana isi datoreaza diversitatea influentelor indiene, africane precum si a emigrantilor din Europa si Asia. In regiunile respective cultura culinara a fost influentata de traditiile triburilor bastinase. In plus imensitatea acestei tarii si-a pus amprenta puternica pe diversitatea culinara.
fast_food_america
Fast food mancare rapida
Fara indoiala, prima mancare legata cu bucataria americana care ne vine în minte este Fast Food, adica „mancarea rapida”, aceasta fiind departe de orice festin culinar… Ca urmare, ne gandim la cele mai populare mancaruri precum: hot-dog-ul, hamburger-ul sau buffalo wings-ul.

Mancarurile acestea sunt acum populare aproape în fiecare tara. Bucataria americana este considerata ca fiind in primul rand rapida, destul de bogata in calorii si nu intotdeauna sanatoasa, iar stilul american de preparare, servire si consumare este legat cel mai des cu mancarea saraca nutritional, servita in afara casei in timpul unei pauze scurte la servici.

Legume pentru masa

Pe de alta parte traditionalele: ciorbe, prajituri, gemuri sau salate facute pe baza fructelor si a legumelor s-au inscris adanc in cultura culinara americana. Ne mai pomenit este rolul legumelor, ca de exemplu a porumbului sau al dovleacului. Diferite soiuri de porumb sunt întalnite fie ca ingrediente in specialităti diferite, fie separat. Stiuletii de porumb fierti cu unt si cu sare sau popularul pop-corn, adica semintele de porumb prajite in ulei, sunt cunoscute in intreaga lume.
O leguma aparte este dovleacul, asociat adeseori cu Haloween-ul. America devine atunci portocalie si este aproape imposibil sa gasim un loc fara un dovleac specific. Cele mai faimoase mancaruri ale acestor sarbatori sunt ciorba si prajitura de dovleac.

Traditia Americana

Mancarurile cele mai împamantanite in cultura americana sunt de exemplu: curcanul umplut, cartofi dulci sau sosul de rachitea, servite la Ziua Recunostiinței
Toata familia se aduna atunci la masa de sarbatoare pentru a manca împreuna. Acesta este asociata cu tradiţia recunostintei agricultorilor pentru recolta. Un prilej pentru întalnire in familie este si barbeque – adica gratar sau petreceri facute în gradina – Garden Party. La gratar se poate face aproape tot – începand de la carne pana la legume si fructe. Cele mai populare sunt coastele sau aripile de pui cu diferite sosuri.
curcan_la_tava_american
Des întalnite sunt si salatele. Printre cele mai cunoscute sunt: Cesar cu salată romana şi sos Vinaigret, salata Şefului – Chef’s salad, cu legume şi oua fierte, Coleslaw pe baza de varza si morcov precum si Waldorf – salata cu frunze de telina, mere si nuci.