Bucataria araba

Bucataria araba cuprinde elemente ale bucatariilor mediteraneene si africane. Termenii de referinta ale acestei bucatarii sunt cuscus, carnea de miel, naut, vinetele, maslinele, curmalele, apa parfumata (de portocale si de trandafir), carbunele si ceaiul de menta.

ceai_menta_arabIn fata mesei arabe
Mancarurile bucatariei arabe sunt inainte de toate o ocazie de întalnire in mijlocul familiei si al prietenilor. Conform traditiei se sta pe perne sau pe banci joase, imprejurul unei mese rotunde. Felurile de mancare sunt consumate in tacere, delectandu-se cu fiecare îmbucatura.
Dupa masa este timp pentru ceai si discutii. Fierberea si servirea se constituie intr-un adevarat ritual. Gazda, un ceainic metalic, o tava de cupru, cescute mici cu incrustatii aurii.
Iti face pofta sa bei!
Fiecare ocazie este buna din punctul de vedere al unui marocan pentru a bea un ceai – poate fi compania meselor, intalnirilor intre prieteni sau discutiilor de afaceri. Ceaiul traditional este preparat din frunze de ceai verde, menta si o mare cantitate de zahar.
Arak
Arakul este bautura alcoolica nationala in Liban. Este o vodca din struguri cu gust de anason. Cel mai des se bea arakul amestecat cu apa in proportie de 2:1, cu gheata. Merge cu el mezze – mici aperitive colorate. Absolut necesara este de asemenea o companie placuta.

Un obicei barbatesc
In gospodariile marocane conform traditiei gatesc femeile. Barbatii se ocupa cu prepararea mancarurilor ce sunt preparate la foc, cum sunt mielul fript sau frigaruile. Unul din felurile de mancare „barbatesti” este mancarea tradiţionala preparata intr-un vas în forma de ulcior. Se introduc in el bucati de carne de miel, legume, condimente si se lasa citeva ore pe jar incins. Mai demult acest fel de mancare era pregatit de catre participantul la o partida de carti.

Savoir-vivre pentru dreptaci
In bucatariile islamice felul principal, asa cum sunt tajin sau cuscus, se afla in mijlocul mesei. Cu ajutorul bucatilor de paine, fiecare isi ia cu mana portii gustoase si cu ajutorul a trei degete modeleaza un fel de bilute. Pentru această operatie este nevoie de o îndemanare iesita din comun. Pentru a manca se foloseste numai mana dreapta, deoarece in islam mana stanga este considerata ca fiind necurata (este folosita la igiena intima).
Langa gustari se serveşte o paine denumită hobz sau ais, ce inseamna textual „viata”. Foarte des este folosit in locul lingurii si furculitei pentru luarea sosului si a bucatilor de carne. O interesanta varietate a acestei paini este ais bi zaatar, care este o paine cu cimbru şi alte plante.

Mezze, adica aperitive
Masa traditionala in Orientul Apropiat incepe cu mezze, adica un ansamblu de aperitive calde si reci. Cateodata cu ajutorul lor se poate compune un intreg meniu. Printre cele mai populare aperitive se numara: baba ghanoush, fatayer, fattush, hommus sau tabula.

tajin
Mic dictionar al bucatariei arabe
Falafel (felafel) – Se prepara din naut tocat
Shawarma -Echivalentul arab al gyrosului grecesc sau al kebabului turcesc
Ful – Piure consistent de fasole bruna, pus cu polonicul