Bucataria argentiniana

Din pacate in Argentina nu se practica arta culinara a vechilor ei locuitori. Cu timpul, bucataria indienilor care locuiau in pampas a fost data uitarii. Argentinienii au „mostenit” bucataria conchistadorilor, pe care de altfel au îndragit-o. In toate restaurantele de pe malul argentinian al Atlanticului se gasesc fructe de mare, care sunt delicios preparate si care nu se prea deosebesc de cele servite în restaurantele de pe malul Mediteranei. Mancarurile pregatite de argentinieni au aroma de mirodenii si de ulei de masline. Retetele traditionale recomanda folosirea multor condimente, ceea ce face ca gustul sa fie similar cu cel al bucatariilor din alte parti ale lumii, cum ar fi Italia sau Franta.

tamalesInfluenţa porumbului
In bucataria argentiniana se simt puternice influente ale tarilor Americii Latine. Ele se manifesta prin mancaruri pe baza de porumb, in principal fierturi cum ar fi locro (o ciorba pentru zile racoroase pe baza de porumb şi carne), humita (pe baza de porumb şi branza dulce), tamales (o mancare din carne, porumb, legume, invelita intr-o frunza de porumb si fiarta).
Una din contributiile spaniole la arta culinara mondiala este şi cunoscuta empanada – „acoperit cu paine”, un fel de colţunaş mare. Fiecare regiune argentiniana are propria sa empanada, diferentele tin in primul rand de marime şi de umplutura. Acesti coltunasi pot fi prajiti sau copti. Daca sunt prajiti, se foloseşte neaparat untura. Cercurile de aluat au maxim 15 cm diametru. Umplutura clasica pentru empanada este carnea de vita. Conform retetei traditionale, aceasta este tocata dar mai nou se foloseste si carnea macinata. La umplutura se adauga ceapa, stafide, masline si oua fierte tari. Empanada nu trebuie sa fie neaparat cu carne. In Argentina se mananca si empanada cu branza si sunca, cu spanac si slanina sau cu carne de pui. Uneori se prepara si cu umplutura dulce dar atunci se numeste pastel sau pastelito. Empanadas se mananca cu degetele, in acompaniamentul unui vin argentinian rosu, sec. . Argentinienii prefera carnea rosie dar consuma cu placere si pestele sau fructele de mare. In raurile Argentinei traiesc pesti deosebiti cum ar fi dorado sau surubí. Preparati la gratar, cu multe mirodenii, acestia sunt deliciosi.

yerba_mateEtichetă
Bautura traditionala argentiniana este ceaiul yerba mate, a carui servire este un adevarat ritual. Acest ceai se bea printr-un tub metalic prevazut cu o plasa, din cani mici, facute din dovleac uscat, lemn sau portelan.

Deserturi minunate
Argentinienii servesc deserturi minunate care sunt indragite atat de adulti cat si de copii. Traditia prajiturilor a fost adusa aici de catre spanioli. Cea mai faimoasa este dulce de leche – facuta din lapte si zahar, similara cu caramelul, dar mai sunt si alfajores, adica foietaj alternat cu dulce de leche si acoperit cu ciocolata sau flan – un soi de budinca acoperita cu dulce de leche. Un alt desert este o felie groasa de branza cu o bucata de jeleu de gutui sau jeleu de patate – queso con dulce. Evident, in functie de regiune, la aceste deserturi se folosesc nenumarate soiuri de fructe a caror culoare, aroma si gust adauga varietate sarbatorilor.
grill_mix
Atentie la preparatele la gratar!
Vitele, care au ajuns in Argentina aduse de spanioli, s-au obisnuit rapid cu tesurile de necuprins si s-au aclimatizat bine. Cu timpul, localnicii au invatat sa le vaneze calare. In acest fel s-a nascut legenda gaucho-ului argentinian, adica a aceluia care „cunoaste secretul prepararii carnii”. Acesti oameni pot fi intalniti pana astazi. Un gaucho adevarat are ca singur mijloc de locomotie calul; viaţa lui se petrece pe campii, în tovarasia animalelor care pasc tot anul. Daca un argentinian ne invita la o masa cu mancarea sa preferata – gratarul – putem fi siguri ca portiile vor fi enorme. Trebuie sa ne pregatim de asemenea pentru intalnirea cu alte parti ale animalului, cum ar fi testicolele sau burta, specialităti care nu le plac tuturor. Inainte de preparare, carnea se lasa pentru cateva ore in chimichurri – o marinata pe baza de usturoi, frunze de patrunjel, oregano, frunze de dafin, sare, ulei, un pic de otet sau lamaie. Aceeasi marinata se poate turna periodic peste carne in timp ce aceasta se frige pe gratar.