Bucataria ceha

Aceasta bucatarie este legata indisolubil de istorie si traditie. Felurile de mancare sunt preparate conform unor retete slave stravechi, adesea modificate prin contactul cu bucatariile tarilor invecinate, cum ar fi cea germana. Perioada indelungata de aservire imperiului Austro-Ungar si-a lasat si ea urmele pe arta culinara. Nu sunt greu de observat nici afinitatile cu bucatariile celorlalti vecini – ale celei slovace, ale celei bavareze sau a bucatariei polone din Silezia.

Pranzul este baza

Meniul cotidian cehesc se compune din trei mese – micul dejun, pranzul (care este masa principala a zilei) si cina.
Pranzul se compune din supa, fel principal si desert – cu alte cuvinte este un mod de a servi masa la care astazi se renunta treptat, în favoarea unor gustari mai putin consistente dar mai frecvente. Bucataria ceha inseamna in primul si in primul rand carnuri – carne de porc, de vita si de pasare, sosuri aromatice drese cu unt din belsug, cu smantana sau cu pesmet prajit in unt, paine si supe gatite pe baza de esente de carne sau peste.

Legumele in bucataria ceha

Recent, odata cu moda pentru o alimentatie rationala, cehii au sa doreasca si ei prezenta legumelor pe mesele lor. In afara de rosii, castraveti si legume conservate, putem intalni pe mesele lor salate de cruditati tot mai bogate in ingrediente. De o deosebita apreciere de bucura pastaioase si varza.

Gusturi cehesti

knedlikiAlaturi de traditiionala supa de pui sau de rosii, pe mesele Cehiei gazduiesc supa de usturoi – cesnakova polevka, un fel de ciorba de burta – drstkova polevka si ciorba de carne tip gulas. Foarte popular este gulasul, adica carnea inabusita in sos aromat, bine dres si desigur, galustele knedliki – din faina, cu drojdie sau amidon, acoperite cu sos din belsug si servite cu carnuri in locul traditinalei garnituri de cartofi sau orez. Tipice sunt si felurile de mancare din legume cum ar fi conopida prajita – smazeny kvatak, chiftelele din cartofi – bramboráky sau pireul de mazare – hrachova kase. Sa nu uitam nici de caracteristicul cascaval pane – smazeny syr, servit cu sos si cartofi pai. Fast-food-ul în varianta ceheasca se numeste parek v hladniku, adica un crenvust in corn cu mustar sau ketchup care se cumpara la comercianti ambulanti. Berea se serveste cu un aperitiv numit utopence, adica sardine marinate în otet. In ceea ce priveste deserturile, in afara de galustele dulci, intalnim de asemenea scoverzile si clatitele – palacinky precum si karlovarske oplatky – niste foi de tort cu crema de ciocolata ,nuca sau cornuletele dulci – rohlicky.

Cultul berii
Cu aproape 500 de feluri de bere, cu marile marci cum ar fi Pilsner sau Budweiser, precum si cu micile fabrici de bere , a caror produse nu sunt cu nimic mai prejos, berea se impune ca o componenta esentiala traditiei cehesti. Ritualurile berii nu tin numai de productia sa, ci si de modul cum este turnata si bauta. Specialistii si degustatorii acestui domeniu sustin ca berea trebuie turnata incet, aproape cu evlavie, caci numai astfel este garantat esentialul: cantitatea si calitatea spumei din halba.