Bucataria egipteana

Bucataria egiptiana fiind considerata a fi destul de grea. Acest lucru nu trebuie insa se ne descurajeze de la explorarea ei. Bucataria egipteana este foarte originala, ea nefiind pe gustul tuturor turistilor. Fara indoiala insa, ea este demna de atentie. Felurile traditionale egiptene se compun cel mai adesea din orez cu adaos de legume sau carne. Mancarurile sunt drese cu ulei si condimentate cu sare, piper, ceapa si usturoi si plante aromatice, cum ar fi chimenul, mararul sau menta.

Fara tacamuri
Painea egipteana se regaseste pe fiecare masa. Egiptenii ruleaza painea subtire in cornete, in care introduc umplutura. De aceea, tacamurile nu sunt folosite, decat – eventual – la supa.

Meniu_egiptMeniul egiptean
Egiptenii iau masa de trei ori pe zi: la micul dejun, la pranz si la cina. La micul dejun si la pranz, egiptenii servesc cel mai adesea o ciorba dintr-o planta asemanatoare spanacului, numita moloheia. Se serveste de asemenea mahsi, un fel de mancare similar cu sarmalutele. Umplutura contine orez si carne de vita, cu adaos de mirodenii. Aceasta umplutura poate fi „impachetata” in mai multe moduri. In frunze de vita – mahsi laraanab, in frunze de varza – mahsi kromb. Orezul cu carne poate servi de asemenea ca umplutura pentru rosii umplute – mahsi tomatom, sau pentru dovlecei umpluti – mahsi kusa, sau pentru vinete umplute – mahsi bitengen. Legumele astfel preparate sunt coapte la cuptor si servite imediat, deoarece atunci cand se racesc, isi pierd gustul. De dimineata, egipteni servesc de asemenea un fel de tartine, numite taameia. Ele au forma unei chiftele intre doua felii de paine. Chifteaua folosita la prepararea tartinelor taameia se pregateste din fasole sau din naut, cu adaos de condimente si, inainte de a se introduce in paine, se orneaza cu salata.
Alt fel de mancare traditional este umplutura foul. Ea se prepara din bob macinat si prajit. Umplutura se pune in paine shammy, asemanatoare cu painea pita. In restaurantele egiptene pot fi gasite multe versiuni de taamei si de foul, servite cu unt, carne, oua, sau cu torshi – adica cu legume murate. U aperitiv des intalnit in Egipt est painea cu pasta. Painea, care poarta numele generic de a’aish, se gaseste sub multe forme. Cel mai adesea este vorba de a’aish baladi, adica o paine plata, de marimea unei farfurii. Exista de asemenea a’aish fransawi, ceea ce insemna paine frantuzeasca: cu alte cuvinte – chifle. Painea se serveste cu sos de susan – tahini, la care se adauga suc de lamaie si usturoi. Painea este de asemenea servita cu sos babaganuk, care se prepara din vinete tocate cu adaos de usturoi si patrunjel.
Pizza egipteana
Egiptenii au si un fel de pizza a lor, numita fiteer, care se coace pe aluat moale. Fiteer-ul se pregateste in prezenta clientilor, ei putand sa-i ceara bucatarului sa adauge un ingredient sau altul, dupa gust. La dispozitie avem: oua, branza, rosii, carne si diverse legume. Umplutura – fie ea iute sau dulce – poate fi impachetata in aluat sau intinsa deasupra.

Supe cu traditii milenareSupele si ciorbele au foarte mare trecere in Egipt. La pranz, se serveste adesea supa moloheia sau ads – o ciorba densa de fasole. Legumele, cum ar fi vinetele sau rosiile sunt prajite de obicei in suc de rosii cu usturoi. Mancarurile pe baza de paste fainoase, de exemplu lazanele cu carne macinata in sos besamel, sunt si ele populare. Vegetarienii apreciaza musadze (musacaua) – un amestec de vinete, rosii, usturoi, ulei si condimente, copt la cuptor.

Multa carne, putin peste
Salatele, painea, carnea, cu multe garnituri – iata ingredientele de baza ale pranzului egiptean. Printre mancarurile pe care egiptenii le consuma cu predilectie la pranz se numara firekh – pui la protap si hamam – porumbel umplut cu orez si mirodenii. Totusi, cele mai cunoscute si populare feluri de mancare sunt kofta si kebab-ul, adica carnea fripta la protap sau la gratar. Kofta este de obicei preparata din carne macinata, iar kebabul – din carne de miel, servita cu patrunjel sau cu rosii prajite si ceapa, uneori cu paine, salata si pasta de susa. In Alexandria, cel mai mare port al Egiptului, sau in alte orase de pe malul marii, se prepara numeroase mancaruri de peste si din fructe de mare.