Bucatariile asiatice

Calatoria prin bucatariile asiatice este impresionanta. Bucataria asiatica are la baza obiceiuri culturale din fiecare tara in parte, diferite ingrediente, neobisnuite combinatii ale gusturilor si arome ametitoare.
Un mare rol îl joaca de asemenea traditiile multor religii asiatice, conform carora mancarea este hrana nu numai pentru corp ci si pentru spirit. Atractivitatea acestei bucatarii rezulta din faptul ca isi are „izvorul” pe mesele marilor dinastii.

legume_fructe_sculptate Sculpturi din legume
Arta sculpturii in legume si fructe este intalnita in bucatariile chinezeasca, coreeana si japoneza, dar este specialitatea bucatariei tailandeze. Minunatele opere din legume si fructe sunt servite cu ocazia receptilor si a festivitatilor, si sunt de asemenea oferite ca dar in manastiri.
Imparatia orezului
Una din cele mai populare bucătarii asiatice este bucataria chinezeasca, mai exact din regiunea Guandong. În bucataria chinezeasca domina orezul, legumele si soia. Carnea si pestele nu sunt folosite în cantităti ada de mari ca in alte bucatarii.

Mananca tot, mai putin avioanele
In componenta bucatariei chinezesti intra bucatariile regionale. Restaurantele din intreaga lume care servesc mancaruri chinezesti ofera cel mai des mancaruri ale bucatariei din regiunea Guandong. Acest lucru este rezultatul faptului ca, locuitorii acestei regiuni sunt foarte dispusi sa deschida restaurante pe intregul glob. Datorita acestei situatii fiecare poate verifica pe propria-i piele faimoasa zicala ce confirma diversitatea acestei bucatarii: “Locuitorii Guandong mananca tot ce are doua picioare cu excepţia oamenilor; tot ce are patru picioare cu exceptia meselor si tot ce are doua aripi mai putin avioanele”.

Savoir-vivre
Un element important al etichetei servicii mesei asiatice este tehnica sorbirii. In China trebuie executat cu zgomot si cu gust. In Japonia trebuie sa se introduca in gura cu ajutorul betigaselor o portie de macaroane lungi, si cu un zgomot delicat sa se soarba restul. Un intelept ar spune: „Daca nu stii ce să faci, asculta-i pe cei din jurul tau”.

Japonia intr-o cutie
O mancare specifica pentru Japonia este bento. Sub aceasta denumire ascunde o cutiuta paralelipipedica, in care se afla compartimente mici cu portii de mancare reci, asezate frumos, si cu grija. Acestea pot fi de exemplu sushi, orez, peste fript, legume in sos, bucati de fructe. Bento se serveste la picnicuri, in timpul calatoriilor si de asemenea indeplineste functia de fast-food. Conform traditiei nevasta pregateste bento sotului la munca.
bento_ukai