Crononutritia – Influente asupra bioritmului uman

Orice fiinta vie, inclusiv omul, nu poate fi mereu egala cu sine insasi in timp, atat indecursul unei zile, cat si al unui an. Noi ne supunem unor bioritmuri zilnice, lunare si anuale. Unii avem bioritmul diurn(suntem activi in prima parte a zilei) iar altii detin bioritmul nocturn(au randament maxim in a doua parte a zilei). Tot asa performantele noastre se pot schimba si in decursul anului (ne simtim mai bine in anumite luni ale anului sau mai rau).
crononutritie
Crononutritia este stiinta care studiaza si recomanda consumul alimentelor in functie de timp, zi, luna, an. La bioritmul uman, alimentele se pot imparti in diurne si nocturne, devenind foarte important cand le consumam deoarece folosite inadecvat alimentele pot provoca neplaceri organismului nostru.

Alimentele diurne : portocalele, rosiile, morcovii, mazarea, fasolea, carnea, afinele, capsunile.
Alimente nocturne: andivele, conopida, telina, ridichile, pestele, molustele, perele, bananele, nucile, migdalele.

Bioritmurile umane sunt influentate de trecerea anotimpurilor. Sa invatam cum sa traim in armonie cu natura si cum sa folosim fiecare beneficiu al fiecarui anotimp in parte:

Primavara – suportata cu greu de cei cu temperament sangvinic.

Vara – suportata greu de temperamentul melancolic.

Toamna – suportata greu de cei cu temperament coleric.

Iarna – suportat greu de cei cu temperament flegmatic.

“Suntem ceea ce mancam, dar si ceea ce nu mancam” … Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi