Crononutritia – Toamna

February 20, 2010 :: Dieta 

Toamna ca si primavara reprezinta un anotimp de tranzitie. Acum bioritmul se schimba din cel de vara spre cele ale anotimpului rece, umed, iarna. Organele care trebuie protejate in acest sezon sunt colonul, plamanii, splina, oasele.

Primavara si vara am consumat cu preponderenta alimente care cresc deasupra solului, acum sunt indicare cele care cresc in pamant(radacinoasele). Ex: cartofi, morcovi, pastarnacul, telina radacina, napii, patrunjel radacina, ghimbir.
Toamna este cel mai importantant sa evitam asocierile incorecte de alimente. Deosebita atentie trebuie sa acordam proteinelor animale(carne, peste, branza) pe care nu ar trebui sa le asociem cu cereale( paine, orez, paste fainoase). Ca digestia sa fie mult mai usoara este indicat sa folosim doar un alimet proteic la o singura masa.

Crononutritia - Toamna Toamna putem consuma: praz, varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, gutui, mere, dovlegelul, fasolea, mazarea, lintea,nucile,varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea si castanele. Tot acum putem profita si de florile de soc(in dulceturi si otet) care stimuleaza metabolismul dar sunt si diuretice. Strugurii pot fi consumati deasemenea dar fara excese (au un continut mare in zahar, diabeticii nu ar trebui sa consume decat dupa consultatrea doctorului), acestia avand efect depurativ.

In acest sezon recomandat este si consumul de alune si nuci, fiind alimente bogate in acizi grasi omega-3 continand proteine de calitate inalta.
Sfecla care apara deasemenea toamna combate anemia fiind un puternic revigorant.
Toamna trebuie sa ne pregatim organismul pentru intrarea in iarna. Trebuie sa avem cat mai multe vitamine, minerale, antioxidanti pentru a face fata alimentelor grele consumate pe timpul iernii.

Lecturati in continuare:

Iarna – suportat greu de cei cu temperament flegmatic.

Primavara – suportata cu greu de cei cu temperament sangvinic.

Vara – suportata greu de temperamental melancolic.

Crononutritia – Influente asupra bioritmului uman.