Dictionar Litera A

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Acid linoleic: un acid gras nesaturat (esential) (omega-6-polinesaturat). Se gaseste in uleiul de sofranas si uleiul de soia.

Acid linolenic: un acid gras nesaturat (omega-3-polinesaturat). Se gaseste in concentratii crescute in uleiul de in.

Acizi grasi esentiali: grasimi pe care corpul nostru nu le poate produce singur, asa ca trebuie sa i le furnizam prin dieta. Acele grasimi (care includ acidul linoleic si acidul linolenic) sunt importante pentru sinteza de hormoni, cat si pentru integritatea celulara. Surse bune de acizi grasi esentiali sunt uleiul de sofranas si uleiul de seminte de in.

Aerob: ceva care “necesita oxigen”; metabolismul aerob are loc in timpul efortului fizic de intensitate mica si lunga durata, ca de exemplu jogging-ul.

Ayurveda: tradusa si ca “stiinta vietii”, este un sistem de tratament care foloseste numeroase metode, incluzand dieta, yoga sau preparate din plante, pentru a restabili echilibrul si armonia organismului.

Aminoacizi: elementele constitutive ale proteinelor, la randul lor elementele constituente pentru muschi.

Anaerob: fara oxigen; metabolismul anaerob in muschi are loc in timpul activitatilor fizice intense, ca de exemplul alergarea de viteza (sprint) sau ridicarea greutatilor.

Antioxidanti: substante microscopice care minimalizeaza oxidarile tisulare si tin sub control efectele negative ale radicalilor liberi.

Antrenament de rezistenta: se refera la antrenamentui cu greutati sau in cadrul caruia corpul tau are de invins o portie, o rezistenta pentru a se misca. Include un spectru larg de miscari de la flotari, tractiuni, pana la extensia bratelor cu haltere din pozitia culcat pe banca etc.

Arginina: este un aminoacid necesar pentru functionarea in bune conditii a glandei hipofize. Impreuna cu fenilalanina, ornitina si alte substante cu actiune neurologica, arginina este indispensabila pentru sinteza hormonului de crestere al acestei glande. Necesarul de arginina este ceva mai mare la barbati pentru ca lichidul seminal contine in cantitate de aproximativ 80% acest aminoacid iar deficitul poate duce la sterilitate. Printre rolurile acestui aminoacid in organism, se pot numara: marirea cantitatii de sperma, marirea imunitatii naturale si ajutorul in vindecarea ranilor. Deasemenea, aceasta permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism si tonifica tesutul muscular. Asigura vioiciune fizica si mentala. Se poate gasi in stare naturala in nuci, ciocolata, floricele de porumb, dulciuri pe baza de gelatina, orezul brun, faina de ovaz, stafidele, seminte de susan si floarea soarelui, painea integrala si alte alimente bogate in proteine.

Atrofie: descrestere in dimensiuni, ,,topirea” masei musculare din lipsa de utilizare.