Dictionar Litera C

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Calorii: unitatea de masura a valorii energetice a alimentelor.

Carbohidrati: compusi organic! pe baza de carbon, hidrogen si oxigen: furnizorii foarte eficienti de energie pentru organism. Diferitele tipuri de carbohidrati includ: amidonul, zaharurile si fibrele. Carbohidratii furnizeaza 4 calorii per gram. Glucoza (zaharul din sange) este un carbohidrat folosit drept combustibil de toate celulele corpului.

Celula stem: O celula stem este caramida de baza a organismului unam. Celule stem ale unui embrion vor da nastere oricerei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o celula obinuita care se poate diviza si sa dea nasterea la o noua celula , dar de acelasi tip , celule stem sunt pluripotente. Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi — se pot auto-reproduce de mai multe ori.

Celulita: Celulita este o infectie a tesuturilor moi de sub piele, cu evolutie extrem de rapida si de grava, avand adesea implicatii vitale. In sens pur estetic, celulita reprezinta acea manifestare clinica cu potential patogen evidentiata la nivelul pielii sub forma de “coaja de portocala” si care afecteaza toate femeile dupa o anumita varsta.

Colesterol: un tip de grasime care furnizeaza prin metabolizare hormoni ai organismului; cunoscut drept daunator si implicat in producerea de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale; exista mai multe tipuri de colesterol: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau).

Compozitia organismului: raportul masei de grasime in comparatie cu greutatea corporala.