Dictionar Litera F

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Faza concentrica: faza de ridicare (a greutatii) dintr-un exercitiu, cand muschiul se scurteaza si se contracta. De exemplu, cand ridici o greutate (extensia bratelor la verticals din pozitia culcat pe banca), miscarea de ridicare a bratelor este faza concentrica sau ,,pozitiva” a exercitiului.

Faza excentrica: faza de coborare a unui exercitiu, cand muschiul se alungeste. De exemplu, faza de coborare a greutatilor in miscarea de flexie-extensie a bratelor la verticals din pozitia culcat pe banca este faza excentrica sau ,,negativa” a exercitiului.

Fenilalanina: este un aminoacid esential care are rol de neurotransmitator(transmiterea semnalelor nervoase intre neuroni si creier). In organism, fenilalanina este transformata in dopamina si norepinefrina – doi transmitatori ai excitatiei nervoase care sustin atentia si vitalitatea (a nu se confunda cu DL-fenilalanina). Fenilalanina intra in compozitia unui indulcitor sinteticnumit Aspartam; de asemenea, este prezenta in bauturile nealcoolizate, in alimente dietetice si in unele medicamente.
Principalele efecte ale fenilalaninei sunt: reduce pofta de mancare, mareste apetitul sexual, atenueaza depresiile, imbunatateste memoria. Fenilalanina poate fi gasita in alimente precum: miezul de paine, produsele de soia, branza de vaci, migdalele, nucile, laptele smantanit, semintele de dovleac si susanul.

Fermentatia: descompunerea carbohidratilor si transformarea lor in subtante mai simple de catre microorganisme.

Fitochimicale: ‘Fito’ vine din greaca si se refera la pigmentii plantei. Pana acum s-au descoperit mai mult de 900 de tipuri de fitochimicale. Acestea au efecte antioxidante, ajuta la detoxifierea organismului, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul hormonilor, sunt antibacteriale si antivirale.

Fructoza: principalul tip de carbohidrat gasit in fructe; este mai dulce decat zaharul obisnuit.