Dictionar Litera G

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Glicogen: forma de depozit a glucozei (carbohidrati), se gaseste in muschi. Atunci cand muschii tai sunt plini de glicogen, arata si se simt ,,fermi”.

Glucoza: cea mai simpla molecula de glucid (carbohidrat); este principalul glucid din sange; folosit drept combustibil de baza pentru celule.

Grasimi: macroelement nutritiv; contin 9 calorii pe gram; furnizeaza cele mai multe calorii (pe gram) dintre toate macroelementele. Exista doua tipuri de grasimi – saturate si nesaturate (cele saturate sunt grasimi ,,rele”, iar cele nesaturate ,,bune”).

Grasimi nesaturate: sunt,,grasimile bune”; se numesc asa pentru ca au situsuri libere pe scheletul lor de atomi de carbon. Ele includ acizii grasi esentiali: acid linoleic si acid linolenic. Sursa lor principals este cea vegetala: ulei de sofronas, de floarea soarelui, de in.

Grasimi saturate: sunt “grasimile rele”; se numesc asa pentru ca nu au situsuri libere pe scheletul lor de carbon. Acestea determina cresterea nivelului de colesterol din sange. Ele provin din sursa animala si din uleiurile vegetale (margarina).

Greutati: o greutate libera pentru antrenament, compusa dintr-un maner scurt la capetele caruia sunt atasate 2 discuri. Sunt ridicate de obicei cu un singur brat.