Dictionar Litera M

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Masa: alimentele consumate o data; fiecare masa trebuie sa contina o portie (aproximativ marimea palmei tale sau a pumnului tau strans) de proteina si o portie de carbohidrat.


Mese frecvente: mancand la intervale regulate (aproximativ la fiecare 2-3 ore) poti sa-ti mentii o rata a metabolismului ridicata si niveluri energetice stabile; este un model de nutritie benefic pentru corpul tau.

Metabolism: utilizarea elementelor nutritive de catre organism; este procesul de transport si apoi ardere a substantelor in organism.

Metionina: este un aminoacid esenţial care conţine sulf (tioaminoacid). Acest compus se comportă ca un agent de metilare, deoarece donează grupări metil, atât de necesare în reacţiile biochimice din natură. În lumea vie, metionina se găseşte liberă sau se află în structura proteinelor. Ea poate deriva din homocisteină. Metionina este un înhibant al histaminei. În sinergie cu unele vitamine (colina, acidul folic), metionina înhibă formaţinile tumorale. Acest aminoacid prezintă efecte favorabile asupra psihicului, previne căderea părului, scade colesterolemia şi favorizează metabolismul lipidelor, în special al celor cu fosfor (fosfolipide). Cele trei substanţe acţionează în strânsă legătură. Acidul folic labilizează grupările metil (-CH3) favorizând ruperea acestora, deci eliberarea lor. Colina şi metionina devin interconversabile amândouă făcând parte din rândul agenţilor de metilare şi transmetilare. La om, trecerea colinei în metionină este redusă, reacţia având loc în celălat sens (metionina trece în colină).
Metionina este un lipotrop activ. Dacă acest aminoacid se află în deficit apar o serie de tulburări ca: carenţa proteică, steatoza hepatică, edem, retenţie urinară, reacţii alergice, tulburări psihice, arterioscleroză şi chiar cancer hepatic.
Metionina se găseşte în alimentele cu proteine complete, în boabele leguminoaselor, în crucifere, în usturoi. Brânza proaspătă de vaci rămâne cea mai importantă sursă naturală de colină.

Minerale: substante anorganice esentiale pentru viata noastra, care joaca un rol important in multe procese vitale metabolice in organism.