Dictionar Litera Z

October 8, 2008 :: Dictionar-danutritie 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y ZZaharoza: Ozidă (diglucidă) formată dintr-o moleculă de fructoză şi una de glucoză legate între ele pintr-o punte de oxigen. Fermentează sau se absoarbe doar după scindarea enzimatică în componentele sale monoglucidice, deci sub formă de fructoză şi glucoză. Zaharoza trece în glucoză şi fructoză sub acţiunea invertazei, enzimă ce se găseşte în drojdii, plante dar şi în organismul uman, unde se produce la nivelul intestinului subţire. Prin hidroliza enzimatică în mediu acid a zaharozei se obţine zahărul invertit care este un amestec fizic de glucoză şi fructoză.
Zaharoza este o substanţă solidă, cristalină, albă, solubila in apă si insolubilă în majoritaea solvenţilor organici. Este ceea mai răspândită diglucidă din natură, găsindu-se, în cantităţi mici, aproape în toate organele vegetalelor.
Zaharoza naturală se găseşte în cantităţi mai mari în sfeclă, porumbul zaharat, prune, mere, caise, banane şi piersici. Forma neconcentrată, nepurificată în care se găseşte acest glucid în natură este sănătoasă pentru organism.
Din zaharoza din sfeclă sau din trestia de zahăr se obţine zahărul brut şi cel rafinat (zahărul alb).
Spre deosebire de zahărul rafinat, zaharoza naturală are un rol calcifiant pronunţat. Acest diglucid este un suport bun şi pentru alte minerale, în special fier şi potasiu. Zaharoza din legume şi fructe prezintă şi o acţiune antiinflamatorie.