E-urile din alimente

July 12, 2009 :: Biochimia Nutritiei 

Definitia oficiala:


E-urile
sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare
( Monitorul Oficial al Romaniei, Anul XI, Nr. 268/1999, pagina 13).

In istoria alimentara a diferitelor civilizatii nu gasim E-urile. Ele sunt inventia secolului XX.

Definifia oficiala redata mai sus este ambigua si plina de omisiuni:

      Ce fel de substante – naturale sau de sinteza?
      De ce sa ameliorezi calitatea?
      Care calitate – organoleptica sau nutritiva?
      Ce este acea tehnologie avansata?
      Au sau nu au reactii adverse?

E-urile au o existenta si istorie identica cand se lanseaza pe piata, se spune ca nu sunt nocive si se voteaza legea prin care se permite folosirea substantelor respective. Dupa cativa ani se demonstreaza ca sunt nocive si voteaza alta lege care sa interzica folosirea aditivilor respectivi in alimentatie.

E-urile nu au fost niciodata cerute de populatie; ele au fost oferite si majoritatea oamenilor le mananca fara sa se intrebe ce este cu ele. Din cauza ca nu se intreaba, producatorii le ofera din nou. S-a nascut o adevarata si foarte rentabila industrie mondiala a E-urilor, care vinde in cantitati enorme (20 mil. USD anual).

Un principiu stravechi al medicinei spune ca:

  • „nimic nu este mai periculos decat a administra o substanta timp indelungat, in mod repetat”.
  • Numai alimentele pot fi administrate timp indelungat in mod repetat. Toate celelalte substante, nonalimente, adica aditivii alimentari, medicamentele chimice si naturale nu pot fi administrate timp indelungat, in mod repetat, deoarece ajung sub incidenta acestei axiome biologice si in cele din urma produc diferite sindroame in corpul omenesc.

    Demascarea efectelor nocive ale E-urilor si excluderea lor din alimentatie este o problema de constiinta civica, este o problema de atitudine morala, luata atat de consumatori cat si de cercetatorii in domeniu. In S.U.A. exista Centrul stiintific pentru Interes Public, care numara 800.000 de cotizanti si are un rol esential in blocarea pe cale legislative a otravirii lente a populatiei.
    Concluzia care se impune:

    Nu consumati alimente cu E-uri, caci ne vor fi date mereu. Refuzati sa le cumparati si ei nu le vor mai produce.

    Sursa: Doctor in Medicina Pavel Chirila