Fructele in alimentatia noastra

July 31, 2009 :: Alimentatia optima 

Fructele si legumele sunt intr-o mare masura pricipala sursa de mancare naturala. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa consumam proteine din carne, dar in loc sa facem din proteinele din carne principala sursa, ar trebui sa le consumam in cantitati mai mici.

Fructele pot fi mancate intregi, necondimentate si negatite si reprezinta o sursa abundenta de nutrienti usor de asimilat. Carbohidratii din fructe se afla sub forma de zaharuri simple, proteina sub forma de aminoacizi si grasimile sub forma de acizi grasi. Acesti nutrienti sunt gata pentru absortie, fara a mai necesita risipirea energiei pentru procesul digestiv. Astfel fructele digerate vor fi trimise direct in intestinul subtire unde nutrientii sunt absorbiti cu usurinta.

Daca sunt consumate impreuna cu alte alimente, fructele raman in stomac pana atunci cand celalalt aliment este digerat si zaharurile din fruct incepe sa fermenteze.

Pepenii reprezinta o alta categorie de fructe. Pepenii odata introdusi in tubul digestiv, se descompun mai repede. Este recomandat sa consumati pepeni fara a mai consuma si altceva.

Avocado este un fruct neobisnuit deoarece ofera o sursa excelenta de grasimi. Se combina cel mai bine cu legumele non-lipidice si apoi cu fructele cu continut acidic. Combinarea sa cu fructe dulci trebuie evitata datorita efectului inhibitor al grasimilor asupra zaharului. Se mai combina bine si cu glucidele datorita continutului sau scazut de proteine. Cu toate acestea fructele de avocado nu trebuie consumate impreuna cu proteine.

Rosia, este considerata in general ca fiind o legume, insa face parte din categoria fructelor acide. Daca este consumat imediat ce a fost cules, cele mai recente studii arata ca este alcalin. Datorita continutului scazut de zahar, poate fi combinat cu legume non-glucidice, dar nu cu glucide sau proteine – in aceasta categorie intra sendvisul cu rosii si salata de rosii cu cotlet.

Asa cum sucurile din fructe si legume sunt consumate cu placere, ar trebui sa fie consumate si singure sau cu douazeci de minute inainte de masa. Deoarece dilueaza secretia digestiva, acestea nu ar trebui consumate in timpul mesei.

Fructele sunt adversarul natural al “fast food-ului”- usor de pregatit si de servit, fructele reprezinta o masa sau o gustare rapida atat pentru copii cat si pentru adulti.

Fructe-citrice