Hidratii de carbon

October 16, 2008 :: Suplimente nutritive 

Hidratii de carbon reprezinta probabil, din cele spuse in cartile de specialitate, cel mai vechi component al nutritiei de tip occidental. Spun asta deoarece in secolul XIX-lea studiul nutritiei era considerat a fi studiul acestui combustibil si anume hidratii de carbon. Desi de atunci au fost descoperiti numerosi alti nutritienti, in termeni de proportii cantitative, hidratii de carbon raman cei mai importanti.

Principalul combustibil al organismului uman, hidratii de carbon exista in doua forme:

  • ,,cu eliberare rapida“, cum sunt zaharul, mierea, maltul, dulciurile si alimentele rafinate,
  • ,,cu eliberare lenta“, ca cerealele integrale, legumele si fructele proaspete.

Hidratii de carbon cu eliberare lenta, contin mai multi hidrati de carbon si/sau mai multe fibre, amandoua ajutand la incetinirea eliberarii zaharului.

Hidratii de carbon cu eliberare rapida au tendinta de a elibera brusc energie urmata de scaderea acesteia, in timp ce hidratii de carbon cu eliberare lenta furnizeaza mai multa energie si, de aceea, sunt preferate.

Substantele rafinate cum sunt zaharul si faina alba sunt sarace in vitamine si minerale, si este bine sa fie evitate. Folosirea indelungata a hidratilor de carbon cu eliberare rapida poate duce la aparitia unor simptome complexe si probleme de sanatate.

Unele fructe, cum sunt bananele, curmalele si stafidele, contin
hidrati de carbon cu eliberare rapida si este bine sa fie folosite cat mai putin posibil de catre persoanele cu probleme de sanatate legate de glicemie.

Hidratii de carbon cu eliberare lenta – fructele proaspete, legumele, leguminoasele si cerealele integrale – ar trebui sa constituie doua treimi din mancarea dumneavoastra sau cel putin 65% din aportul dumneavoastra de calorii. In fiecare zi ar trebui sa:

Mancati trei sau mai multe portii de legume de culoare verde inchis, si radacinoase cum sunt macrisul, morcovii, cartofi dulci, Brassica oleracea, broccoli, varza de Bruxelles, spanac, fasole verde sau ardei, fripte sau inabusite.

Mancati trei sau mai multe portii de fructe proaspete cum sunt merele, perele, banane, fructele de padure, pepenele sau citricele.

Mancati patru sau mai multe portii de cereale integrale cum sunt orezul, meiul, secara, ovaz, grau integral, porumb, quinoa, paine, paste sau legume pastai.

Evitati sa consumati zahar sub orice forma, alimente cu continut de zahar, alimente de culoare alba sau rafinate.