Metabolismul glucidic la o persoana cu obezitate complicata cu diabet de grad ll

February 12, 2010 :: Danutritie 

Deşi avea hiperinsulinism (care a fost evidenţiat prin creşterea continuă în greutate), persoana în cauză a continuat să consume alimente cu indice glicemic mare (chiar dacă în cantităţi reduse) determinand o rezistenţă la insulină din ce în ce mai mare (bariera este figurată mai înaltă). Urmarea a fost o secreţie din ce în ce mai mare de insulină (sageata mai mare decât anterior), datorita pancreasului care face eforturi să menţină glicemia în limitele fiziologice. Cu toate acestea glicemia nu mai poate fi menţinută în limitele normale, pe analizele de sânge apar valori ale glicemiei peste 120 mg/100ml sânge (pe desen apare aglomerare de bule Glu).

Departamentul Naţional de Sănătate din Marea Britanie consideră prediabet valorile glicemiei între 100 – 120 mg/100 ml sânge. În România glicemia este considerată normală până la 120 mg/100 ml sânge (deşi Profesor Dr. Hăulică Ion, autor al „Fiziologie umană” (ajunsă la a III – ediţie) consideră normale valorile 80 -100 mg/100 ml sânge !).
hiperglicemie

Care este rolul zaharurilor şi grăsimilor ingerate în procesul de creştere în greutate?
Întrebarea are un singur răspuns: fără un aport corespunzător de insulină (valori de la secreţie medie în sus !), zaharurile şi grăsimile nu se pot depune sub formă de grăsimi !!!