Metabolismul si nutritia

January 30, 2010 :: Alimentatia optima, Nutritie 

Nutritia este preocupata de felul in care mancarea interactioneaza cu organismul. Este absolut normal ca nutritionistii calificati sa recomande diete personalizate pentru fiecare om in parte – tinand cont de sanatatea si nivelul de antrenament al fiecaruia.
Nutritionistul trebuie sa stie nivelul de intensitate in sport si inportanta revenirii dupa seriile de exercitii.

Mancarea ofera organismului combustibil, sursa de energie necesara pentru activitatile sale, si material pentru cladirea si mentinerea tesutului; pe de alta parte alimenteaza organismul cu substante necesare pentru reglarea tuturor proceselor corpului.
Digestia se asigura ca toate alimentele sunt fizic si chimic transformate in componenti simpli denumiti nutrienti, care sunt absorbiti prin peretii tractului digestiv fiind transportati in intregul corp cu ajutorul sangelui.


transformarea-nutrientilor

Clasificarea nutrientilor este bazata pe principala lor functionalitate:

alimente-energie

Energia stocata in mancare este eliberata in organism prin digestie/absorbtie si prin “oxidare” la nivel celular; cantitatea produsa (pe un gram de nutrient) este:

kilocaloriile-nutrienti

Unitatea de masura folosita in cazul energiei este Caloria.
O calorie (“c”mic) este “ cantitatea de energie folosita la cresterea temperaturii a 1 gram de apa de la 14 grade la 15 grade C”.
O calorie (“C” mare) kilocalorie este “ cantitatea de energie necesara pentru a creste temperature unui litru de apa cu un grad”.

Nota:
4.2 KJ este echivalentul a 1 Kcal. Joule este unitatea metrica pentru caldura si energie.

Cei sase nutrienti au fost grupati impreuna intr-o hexagrama aratandu-ne ca exista o relatie clara si esentiala intre ei pentru mentinerea sanatatii.

metabolismul