Metabolismul uman

March 9, 2010 :: Biochimia Nutritiei, Nutritie 

In termenii cei mai simpli, metabolismul reprezinta ritmul in care corpul consuma energia. Metabolismul este diferit de la o persoana la alta. Poti sa ai un metabolism mai accelerat decat cel normal, sau unul mai incet. Metabolismul este cunoscut ca fiind balanta intre 2 procese opuse:

  • catabolismul (unde energia este degradata). Acest tip de reacţii este însoţit de eliberare de energie (reacţie exotermă);
  • anabolism (unde energia este sintetizata). Reacţiile anabolice se caracterizează prin consum de energie şi se numesc reacţii endergonice (reacţii endoterme).

Catabolismul şi anabolismul se desfăşoară printr-o succesiune a numeroase reacţii chimice: hidroliză, hidrogenare, deshidratare, decarboxilare, dezaminare, transaminare, esterificare, condensare, polimerizare.

Sanatatea nutritionala depinde de un numar de factori sau componenti, care pot fi grupati impreuna fie ca “sursa de energie” fie ca “substante active”:

Surse de energie:
Proteine
Grasimi
Carbohidrati
  Substante active:
Vitamine
Minerale
Elemente combinate

Energia necesară proceselor de biosinteză provine în cea mai mare parte din desfacerea legăturilor macroergice ale diferiţilor compuşi. În funcţie de capacitatea de producere a energiei, organismele se împart în :

  • Autotrofe (greacă autos=însuşi; trophe=hrană) – organisme care îşi sintetizează substanţele organice necesare, prin procesul de fotosinteză şi chemosinteză.
  • Heterotrofe (greacă heteros=diferit; trophe=hrană) – organisme care îşi asigură hrana folosind diferite substanţe în descompunere (saprofite sau parazitând alte organisme vii).

catabolism-vs-anabolism_

Principalul ingredient in procesele metabolice este apa. Lipsa apei determina, incetarea tuturor proceselor atat anabolice cat si cele catabolice, rezultatul fiind moartea organismului.