Principii corecte de combinare a alimentelor

February 23, 2010 :: Dieta 

Combinarea-corecta
Se poate observa din ce in ce mai mult preocuparea romanului pentru o alimentatie sanatoasa si pentru un stil de viata echilibrat. Produsele naturale, alimentele bio sunt la mare cautare. Din dorinta de a inlocui produsele care contin conservanti sau alte substante chimice multi romani isi achizitioneaza diferite electrocasnice cu ajutorul carora vor prepara singuri acele produse alimentare, evitand introducerea E-urilor si a conservantilor intalniti in produsele alimentare (paine, compoturi, dulceata, lapte de soia, etc) din zona alimentara.

Cu toate aceastea, greseala des intalnita o reprezinta proasta combinare a alimentelor la o masa in care sunt prezente mai multe feluri de mancare.
Amuzat de aceasta poza, incerc sa ma focusez asupra subiectului inceput si voi prezenta mai jos principiile de combinare corecta a alimentelor intalnite in alimentatia noastra zilnica:

 • Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea ş.a.) sunt complementare cu amidonoasele (făina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), împreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor.
 • Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate în amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala.
 • Laptele avand o compoziţie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente . Excepţia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe.
 • Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate.
 • • Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.
 • De lecturat daca aveti timp si interes si urmatoarele articole legate de modul de combinare a nutrientilor:

  Schema combinatiilor alimentare – reguli de combinare a nutrientilor

  Ce inseamna combinatiile alimentare?

  Combinatii de alimente compatibile si incompatibile.