Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei Chenopodiaceae la fel ca spanacul sau sfecla, chiar daca in general este asimilata cerealelor, datorita compozitiei si a utilizarilor similare. Planta poate atinge o inaltime de 2 m si are semintele in varf grupate sub forma unor ciorchini conici. Ciclul vegetativ al plantei este de 150 pana la 200 zile. In mod uzual se cultiva in octombrie pentru a putea fi recoltata in mai. Exista numeroase varietati de quinoa, insa cea mai apreciata dintre toate este Quinoa Real (quinoa regala) care are bobul mare si o incarcatura nutritionala sporita.
Quinoa este una din plantele cele mai nutritive din lume. Boabele sale sunt bogate in proteine atat cantitativ, cat si calitativ (proteine superioare datorita diversitatii amino-acizilor prezenti). In plus continutul sau bogat in acizi grasi esentiali, in minerale (fier, calciu, magneziu ) si fibre face din quinoa un aliment complet si modern.
Exista numeroase varietati de quinoa, insa cea mai apreciata dintre toate este Quinoa Real (quinoa regala) care are bobul mare si o incarcatura nutritionala sporita.
Varietatea Quinoa Real este apreciata pentru culoarea sa deschisa, marimea boabelor si aportul ridicat de proteine.
Analiza nutritionala a acestei varietati releva urmatoarele date pentru 100 g produs uscat:
Din punct de vedere al proteinelor, quinoa prezinta avantaje de netagaduit:
Toate acestea fac din quinoa un aliment indicat pentru:
Haideti sa urmarim cum se prepara acest aliment. Pentru mai multe retete cu quinoa va invit sa acesati
forum despre quinoa