Suplimente nutritive


Daca mananci corect, nu ai nevoie de suplimente nutritive?!
Realitatea este oferita de studiile efectuate, care arata ca multi dintre noi au nevoie de suplimente nutritive. In ciuda a ceea ce unii dieteticieni de scoala veche si alti experti va spun, exista o baza stiintifica solida pentru suplimentarea cu elemente nutritive a alimentatiei. Chiar si Institutul National pentru Sanatate (din SUA) a recunoscut rolul important al suplimentarii cu elemente nutritive in planul de nutritie al oamenilor activi din punct de vedere fizic.
Gandeste-te, chiar daca ai avea un bucatar personal angajat cu norma intreaga sau daca ai putea sa-ti petreci toata ziua in bucatarie preparandu-ti ”cele mai bune” mancaruri, tot nu ai putea fi sigur ca i-ai furnizat organismului tau toate principiile nutritive de care ai nevoie.
Cantitatea de vitamina C gasita in doua portocale aparent identice de la aprozarul tau poate varia enorm.

  • Cu cata vreme inainte de a-l cumpara a fost cules acest fruct?
  • In ce tip de sol a fost cultivat? (Cea mai mare parte a solului din Romania are deficiente de elemente nutritive esentiale).
  • Din ce parte a tarii provine fructul?

Este practic imposibil sa cunosti valoarea nutritiva exacta a alimentelor. Si chiar daca ai sti exact ce contin, este imposibil (si nepractic) pentru majoritatea oamenilor sa obtina toate elementele nutritive de care are nevoie organismul lor, din hrana obisnuita, fara a depasi cu mult consumul normal de calorii. Acesta este motivul pentru care eu personal am folosit suplimente de vitamine si minerale. De asemenea, recomand aceste suplimente alimentare atletilor, actorilor, doctorilor, avocatilor, mamicilor si taticilor-tuturor acelora cu care lucrez.

Este important ca sportivii, ca si antrenorii sa aiba notiuni corecte de nutritie sportiva, cel putin cele de baza. Educatia in acest domeniu este necesara nu numai pentru a aduce un avantaj in pregatirea pentru performanta, dar si pentru a evita actiunile in detrimentul pregatirii, cum ar fi cheltuielile nejustificate sau folosirea unor produse ce contin substante ilegale.
In experienta internationala, s-a dovedit utila colaborarea cu profesionistii din nutritie sportiva, care cunosc piata suplimentelor nutritive si pot oferi indicatii corecte despre beneficiile, efectele secundare si riscurile asociate utilizarii lor.

Articole Suplimente nutritive: