Uleiul de masline

Acizii grasi (14% acizi grasi saturati, 77% acizi grasi mononesaturati si 9% acizi grasi polinesaturati) gasiti din abundenta in uleiul de masline, impreuna cu alte grasimi nesaturate (sanatoase) au deja un alt beneficiu: ingreuneaza aparitia senzatiei de foame. O lingura de ulei de masline asigura cam 10% din necesarul zilnic de vitamina E.

In octombrie 2008, in revista Cell Methabolism, o publicatie Cell Press, se arata ca, odata ce acest tip de grasimi, cunoscut ca si acid oleic, ajunge in intestin, este convertit intr-un hormon lipidic (oleoylethanolamide, sau OEA) care opreste senzatia de foame. In concluzie”, au scris cercetatorii, “studiile noastre au identificat OEA ca element psihologic cheie care leaga asimilarea grasimii alimentare cu senzatia de satietate de dupa mese.

Strategii nutritionale si farmaceutice orintate catre marirea eficacitatii acestiu acestui mecanism, cum ar fi inhibitorii degradarii OEA, s-ar putea dovedi utile in tratamentul obezitatii si al altor dereglari in alimentatie.

Cercetatorii au spus ca aceasta ar putea fi prima descriere a unui ingredient alimentar care contribuie cu materiale folosite direct la producerea hormonilor.

Concluziile observate pe cobai, pot ajuta la generarea de viitoare diete pentru modelarea corpului cu ajutorul controlarii senzatiei de foame, au specificat cercetatorii.(Deasemenea, proteina joaca un rol important in eliminarea senzatiei de foame dar prin mijloace diferite).

Ce contine uleiul de porumb?

Tags: , , ,